Kombinacja liniowa - podstawy
Kombinacja liniowa - podstawy
Mam niebezpodstawne obawy iż to zadanie nie ma rozwiązania, lecz gdy sam je rozwiazuję - odpowiedź jest.
czy dane zadanie ma rozwiązanie?
Zapisz wektor \(\displaystyle{ v = (2, -5, 3)}\) jako kombinację liniową \(\displaystyle{ u_1 = (1, -3, 2), \ u_2 = (2, -4, -1), \ u_3 = (1, 5, 7)}\)
Z góry dziękuję.
czy dane zadanie ma rozwiązanie?
Zapisz wektor \(\displaystyle{ v = (2, -5, 3)}\) jako kombinację liniową \(\displaystyle{ u_1 = (1, -3, 2), \ u_2 = (2, -4, -1), \ u_3 = (1, 5, 7)}\)
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 00:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
Sprawdź liniową niezależność wektorów \(\displaystyle{ u_1, u_2, u_3}\)
Kombinacja liniowa - podstawy
Yhh.. liczyłem na gotowe rozwiązanie. Ale dobra. Czas teraz nauczyć się co to jest liniowa niezależność.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
Tworzysz macierz 3x3 z podanych współrzędnych wektorów, których liniową niezależność badasz. Sprawdzasz wartośc wyznacznika takiej macierzy. Co zrobić z wynikiem i jaki wniosek końcowy to już zachęcam do poszukiwań (niezbyt skomplikowanych)
Kombinacja liniowa - podstawy
https://www.matematyka.pl/16455.htm
Użyłem tego sposobu, wyszło, że wektory są liniowo niezależne.
Tylko co teraz z tym fantem? Matko. Tak to jest jak zaczyna się uczyć 3 dni przed kolosem..
Użyłem tego sposobu, wyszło, że wektory są liniowo niezależne.
Tylko co teraz z tym fantem? Matko. Tak to jest jak zaczyna się uczyć 3 dni przed kolosem..
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
Skoro 3 wektory w przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\) są liniowo niezależne to tworzą bazę w tej przestrzeni. A jaką własność ma baza w stosunku do dowolnego wektora należącego do tej przestrzeni (w tym przypadku wektora v)?
Kombinacja liniowa - podstawy
Zbiór wektorów B ⊆ V jest bazą, gdy spełnione są następujące warunki:
1. wektory w B są liniowo niezależne.
2. zbiór B generuje całą przestrzeń V, tzn. dowolny wektor y z przestrzeni V można przedstawić za pomocą kombinacji liniowej wektorów ze zbioru B.
Wnioskuje więc, że rozwiązania są. Zgadza się?
1. wektory w B są liniowo niezależne.
2. zbiór B generuje całą przestrzeń V, tzn. dowolny wektor y z przestrzeni V można przedstawić za pomocą kombinacji liniowej wektorów ze zbioru B.
Wnioskuje więc, że rozwiązania są. Zgadza się?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
tak. Można dodatkowo ułożyć układ 3 równań z trzema niewiadomymi a,b,c dającymi rozwiązanie:
\(\displaystyle{ v=au_1 +bu_2+cu_3}\)
p.s. jeszcze jako ciekawostke dodam, że MOGŁABY zdarzyć się taka sytuacja w której wektory \(\displaystyle{ u_1, u_2,u_3}\) nie byłyby liniowo niezależne a i tak mogłaby istnieć kombinacja liniowa dla v. Oczywiscie nie zawsze tak jest, ale taki przykład dałoby się ułożyc. Gdyby tak było w tym zadaniu to trochę skomplikowałoby się (ewentualne) rozwiązanie
\(\displaystyle{ v=au_1 +bu_2+cu_3}\)
p.s. jeszcze jako ciekawostke dodam, że MOGŁABY zdarzyć się taka sytuacja w której wektory \(\displaystyle{ u_1, u_2,u_3}\) nie byłyby liniowo niezależne a i tak mogłaby istnieć kombinacja liniowa dla v. Oczywiscie nie zawsze tak jest, ale taki przykład dałoby się ułożyc. Gdyby tak było w tym zadaniu to trochę skomplikowałoby się (ewentualne) rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
\(\displaystyle{ (2, -5, 3)=a (1, -3, 2)+b (2, -4, -1)+c (1, 5, 7) \Leftrightarrow \begin{cases} a+2b+c=2 \\ -3a-4b+5c=-5\\2a-b+7c=3 \end{cases}}\).
Układ jest oznaczony.
Układ jest oznaczony.
Kombinacja liniowa - podstawy
Dziękuję za odpowiedzi, już wczoraj doszedłem do rozwiązania, teraz mam problem z innym..
Znajdź równanie hiperpłaszczyzny w R4 przechodzącej przez punkt P(3, -4, 1, -2) i jest normalna do u = (2, 5, -6, 3).
Znajdź równanie hiperpłaszczyzny w R4 przechodzącej przez punkt P(3, -4, 1, -2) i jest normalna do u = (2, 5, -6, 3).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Kombinacja liniowa - podstawy
Ja bym zrobił na zasadzie analogii do płaszczyzny w \(\displaystyle{ R^3}\) np.: