Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rambot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: rambot »

Znaleźć iloczyn macierzy AB oraz BA

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-4&3\\-12&6&-3\end{array}\right]}\) B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2\\5&10\\6&12\end{array}\right]}\)
miodzio1988

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: miodzio1988 »



schemat jest. Problem jest jaki?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: silvaran »

I jaki masz tutaj problem? Zadanie nie jest trudne, wystarczy tylko policzyć. Poszukaj w książce albo na google jak się mnoży macierze jeśli nie wiesz i spróbuj sam, to zadanie naprawdę jest trywialne.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: miki999 »

To ja się dorzucę. W czym problem?
Dla ułatwienia możesz zacząć od ustalenia, jakiego wymiaru macierz otrzymasz.


Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 13:55 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
rambot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: rambot »

A jak będzie z tym BA bo tego to już nie zabardzo wiem jak rozwiążać
miodzio1988

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: miodzio1988 »

Tak samo. Schemat jest taki sam.
rambot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Znalesć iloczym macierzy AB oraz BA

Post autor: rambot »

ok dzięki wielkie
ODPOWIEDZ