Równania prostych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
koras123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 gru 2010, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równania prostych

Post autor: koras123 »

Mamy dwie proste \(\displaystyle{ l: y=3x+8}\) i \(\displaystyle{ k: y= \frac 12x +3}\) oraz punkt \(\displaystyle{ S(1,5)}\) leżący w takiej samej odległości od punktu \(\displaystyle{ C}\) leżącego na prostej \(\displaystyle{ l}\) i punktu \(\displaystyle{ D}\) leżącego na prostej \(\displaystyle{ k}\).
Wyznacz równanie prostej m przechodzącej przez te trzy punkty.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 18:26 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równania prostych

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ SC^2=(1-x)^2+(5-3x-8)^2=SD^2=(1-x)^2+(5- \frac 12x -3)^2 \Leftrightarrow (3x+3)^2=(2-\frac 12x)^2.}\)
ODPOWIEDZ