Należy podać wymiar \(\displaystyle{ dim _{\mathbb{Q}}\mathbb{R}}\)
Ponieważ moc \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) wynosi \(\displaystyle{ \aleph_{0}}\), a moc \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) continuum, więc w bazie \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) nad \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) mamy nieprzeliczalnie wiele wektorów. Zatem byłaby to przestrzeń nieskończeniewymiarowa.
Czy się mylę? Jak to formalnie zapisać?
Wymiar przestrzeni R nad ciałem Q
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Wymiar przestrzeni R nad ciałem Q
Dokładniej, \(\displaystyle{ \dim_{\mathbb{Q}}\mathbb{R} = \mathfrak{c}}\).
Ustalmy bazę Hamela \(\displaystyle{ H}\) zbioru liczb rzeczywistych jako przestrzeni liniowej nad \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\). Istotnie, każdy element \(\displaystyle{ r\in \mathbb{R}}\) można zapisać jako kombinację liniową skończenie wielu liczb z \(\displaystyle{ H}\) o współczynnikach wymiernych. Mamy więc
\(\displaystyle{ \mathbb{R} = \{ h_1+\ldots+h_n\colon h_i \in \mathbb{Q}\cdot H, i\leqslant n, n\in\mathbb{N}\}}\).
Zauważmy, że \(\displaystyle{ |\mathbb{Q}\cdot H| = |H|}\) oraz
\(\displaystyle{ |\{ h_1+\ldots+h_n\colon h_i \in \mathbb{Q}\cdot H, i\leqslant n, n\in\mathbb{N}\}|\leqslant |[H]^{<\aleph_0}|=|H|}\)
więc musi być \(\displaystyle{ |H|=\mathfrak{c}}\).
Powyżej, symbol \(\displaystyle{ [H]^{<\aleph_0}}\) oznacza rodzinę wszystkich skończonych podzbiorów \(\displaystyle{ H}\).
Ustalmy bazę Hamela \(\displaystyle{ H}\) zbioru liczb rzeczywistych jako przestrzeni liniowej nad \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\). Istotnie, każdy element \(\displaystyle{ r\in \mathbb{R}}\) można zapisać jako kombinację liniową skończenie wielu liczb z \(\displaystyle{ H}\) o współczynnikach wymiernych. Mamy więc
\(\displaystyle{ \mathbb{R} = \{ h_1+\ldots+h_n\colon h_i \in \mathbb{Q}\cdot H, i\leqslant n, n\in\mathbb{N}\}}\).
Zauważmy, że \(\displaystyle{ |\mathbb{Q}\cdot H| = |H|}\) oraz
\(\displaystyle{ |\{ h_1+\ldots+h_n\colon h_i \in \mathbb{Q}\cdot H, i\leqslant n, n\in\mathbb{N}\}|\leqslant |[H]^{<\aleph_0}|=|H|}\)
więc musi być \(\displaystyle{ |H|=\mathfrak{c}}\).
Powyżej, symbol \(\displaystyle{ [H]^{<\aleph_0}}\) oznacza rodzinę wszystkich skończonych podzbiorów \(\displaystyle{ H}\).