Przekształcenie liniowe odwrotne do danego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
efciia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 paź 2010, o 22:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz

Przekształcenie liniowe odwrotne do danego

Post autor: efciia »

Znaleźć przekształcenie odwrotne do danego:

\(\displaystyle{ T(x_{1}, x_{2} = (x_{1} + x_{2}, -x_{1}+2x_{2})}\)

Próbowałam zrobić to na macierzach

\(\displaystyle{ M_{T} = \left[\begin{array}{cc}1&1\\-1&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left| M_{T}\right|=3}\)

Po obliczeniu dopełnień, utworzeniu macierzy dopełnień i przetransponowaniu jej wychodzi mi taka macierz odwrotna:

\(\displaystyle{ M_{T^{-1}} = \left[\begin{array}{cc} \frac{1}{3} & \frac{1}{3} \\ \frac{-1}{3} & \frac{-2}{3} \end{array}\right]}\)

Co zrobiłam nie tak? Bardzo proszę o pomóc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Przekształcenie liniowe odwrotne do danego

Post autor: JankoS »

efciia pisze:Co zrobiłam nie tak?
Chyba tak, tzn. coś nie tak.
\(\displaystyle{ M_{T^{-1}} = \frac{1}{3} \left[\begin{array}{cc} 2 & -1 \\ 1 &1} \end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ