Równanie macierzowe.
Równanie macierzowe.
Witam ponownie. Jeszcze nie bardzo orientuję sie w tym forum więc mam nadzieję że dobrze trafiłem. Mam problem z takim zadaniem \(\displaystyle{ XA=B}\). \(\displaystyle{ A}\) to macierz \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) a \(\displaystyle{ B}\) to macierz \(\displaystyle{ 2\times 3}\). Czy da się rozwiązać to równanie. Byłbym wdzięczny za zaprezentowanie odpowiedzi.
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}2&1&-1\\3&1&-2\\1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}2&-1&3\\1&0&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}2&1&-1\\3&1&-2\\1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}2&-1&3\\1&0&2\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 10:43 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nadawaj wątkom znaczące tytuły. Poprawa wiadomości.
Powód: Nadawaj wątkom znaczące tytuły. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe.
Jeśli \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna (a łatwo się przekonać, że tak jest), to:
\(\displaystyle{ XA=B \Leftrightarrow X=BA^{-1}}\)
Wystarczy zatem odwrócić macierz \(\displaystyle{ A}\) i pomnożyć wynik z lewej strony przez \(\displaystyle{ B}\)
Q.
\(\displaystyle{ XA=B \Leftrightarrow X=BA^{-1}}\)
Wystarczy zatem odwrócić macierz \(\displaystyle{ A}\) i pomnożyć wynik z lewej strony przez \(\displaystyle{ B}\)
Q.
Równanie macierzowe.
transponowanie tzn. odwracanie nie jest problemem tylko nie rozumiem jednego co przez co mnożę
bo jest tak \(\displaystyle{ b_{11}\cdot a_{11} + b_{12}\cdot a_{12} +b_{13} \cdot a_{13}}\) itd. aż wreszcie dojdę do
\(\displaystyle{ b_{23} \cdot a_{23}}\) i po tym co skoro zostaje mi jeszcze cały wiersz \(\displaystyle{ a_{31}}\) do \(\displaystyle{ a_{33}}\) tu się gubię
bo jest tak \(\displaystyle{ b_{11}\cdot a_{11} + b_{12}\cdot a_{12} +b_{13} \cdot a_{13}}\) itd. aż wreszcie dojdę do
\(\displaystyle{ b_{23} \cdot a_{23}}\) i po tym co skoro zostaje mi jeszcze cały wiersz \(\displaystyle{ a_{31}}\) do \(\displaystyle{ a_{33}}\) tu się gubię
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 13:31 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe.
Ciężko się domyśleć jakie dwie macierze próbujesz mnożyć, ale może lepiej od początku:
Q.
Transponowanie i odwracanie macierzy do dwie zupełnie inne rzeczy.Adam21 pisze:transponowanie tzn. odwracanie
Q.
Równanie macierzowe.
już przeczytałem ale nadal nie rozumiem. Może ktoś potrafi rozwiązać to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe.
Ale jak to jest: na zajęciach nie mieliście jeszcze pojęcia macierzy odwrotnej i algorytmu odwracania macierzy, a macie rozwiązywać takie równania macierzowe? Nie świadczyłoby to najlepiej o prowadzącym.
Q.
Q.
Równanie macierzowe.
No niby to było ale tylko sucha definicja bez przykładu. A mnie najłatwiej jest się uczyć na przykładach. A co macierzy odwrotnej to \(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{\det A^T}}\) chyba tak nie ?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2010, o 08:48 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . To ostatnie upomnienie, następnym razem będzie ostrzeżenie.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . To ostatnie upomnienie, następnym razem będzie ostrzeżenie.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie macierzowe.
Ale nie transponujesz macierzy A, tylko tzw. macierz dopełnień algebraicznych (często oznaczaną jako \(\displaystyle{ A^D}\))Adam21 pisze:A mnie najłatwiej jest się uczyć na przykładach. A co macierzy odwrotnej to A-1=1/detA[]T chyba tak nie ?
Nie wyobrażam sobie sytuacji na zajęciach, aby prowadzący podał suchą definicję bez ani jednego przykładu (czy na pewno byłeś na wszystkich zajęciach?), a potem zadaje przykład do samodzielnego rozwiązania.
Równanie macierzowe.
Właśnie nie miałem tego A^{D} dlatego tak mnie to dziwi. Na zajęciach robiliśmy proste przykłady na macierzach 3x3 a dla poszerzenia własnej wiedzy dostaliśmy kartki z zadaniami to jest jeden przykład którego nie rozumiem. I mam prośbę jak chcecie mi pomóc to pomóżcie mi rozpisać to równanie czyli po kolei, a nie każdy dochodzi do bezsensownych wniosków czego to ja na wykładach z matematyki nie miałem. Na takiej zasadzie to ja ani niczego nie zrozumiem ani wy do niczego nie dojdziecie. Nie proszę was abyście mi rozwiązali kartkę z zadaniami tylko jeden przykład abym mógł go zrozumieć. A tak to od wczoraj drążymy temat że czego to ja nie miałem. Jak nie chcecie mi pomóc to nie pomagajcie. Serdeczne dzięki. A co do tego LaTeX-a to nacisnąłem ikonkę a do potęgi b i właśnie widać jak on działa
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Równanie macierzowe.
to poszukaj.. jak się znajduje taką macierz, na tej stronie poza przykładami istnieje coś takiego jak kompendium wiedzy i rozwiązywanie zadań...
206408.htm
lub:
jak masz macierz 3 na 3 to najlepiej skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{detA} \cdot (A^{D})^{T}}\)
206408.htm
lub:
jak masz macierz 3 na 3 to najlepiej skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{detA} \cdot (A^{D})^{T}}\)