Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
martyna-US-mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lis 2010, o 21:44
Płeć: Kobieta

Równanie macierzowe

Post autor: martyna-US-mat »

W jaki sposób mogę rozw. równanie macierzowe?
Mam taki przykład
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&6&3\\-1&-2&1\end{bmatrix}X=\begin{bmatrix} 6&0\\1&-2\end{bmatrix}}\)
no i pierwsze co mi się nasuwa to X zapisać w postaci \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x_{1}&x_{2}\\x_{3}&x_{4}\\x_{5}&x_{6}\end{bmatrix}}\)
no i po wymnożeniu dostaję jeden z ukłądów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x_{3}+3x_{5}=6 \\ -x_{1}-2x_{3}+x_{5}=1 \end{cases}}\)

Dodam, że rozwiązałam w ten sposób układ z macierzą dwa na dwa i też zamiast X zrobiłam macierz z x dwa na dwa, wyszły mi normalne układy równań i odrazu prosta odpowiedź. Tak mi się wydaje...
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Afish »

Troszkę mały ten układ równań. Sprawdź dokładnie, czy czegoś nie zapomniałaś ;)
ODPOWIEDZ