Liczba rozwiązań układu w zależności od parametrów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Liczba rozwiązań układu w zależności od parametrów

Post autor: suspectnick »

Przedyskutuj liczbę rozwiązań w zależności od parametrów:
a)
\(\displaystyle{ x-2y-z=1 \\
2x+y+az=2 \\
bx+2y-z=0 \\
3x-2y+z=1}\)


b)
\(\displaystyle{ (k-2)x+(2-k)y=3k-6 \\
(2k-8)x-(3k-6)y=10-5k}\)
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 22:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co tyle klamer [latex][/latex]? Jedne w zupełności wystarczą.
miodzio1988

Liczba rozwiązań układu w zależności od parametrów

Post autor: miodzio1988 »

Ok. Wszystko do macierzy i od razu eliminacja Gaussa. Problem jest jaki?
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Liczba rozwiązań układu w zależności od parametrów

Post autor: suspectnick »

Powiedzmy, że nie wiem do jakiego stopnia mam redukować te macierze, bo potem większość rzeczy się sparametryzuje
miodzio1988

Liczba rozwiązań układu w zależności od parametrów

Post autor: miodzio1988 »

Do postaci wierszowo zredukowanej.
ODPOWIEDZ