Witam wszystkich. Mam do rozwiązania układ równań, metodą gradientów sprzężonych. Metoda ta jest przeznaczona do układów równań, w których macierz współczynników jest symetryczna i dodatnio określona (i z tą częścią zadania sobie poradziłem). Niestety mój układ równań wygląda tak:
x+2y+4z=11
4x-y+z=8
2x+5y+z=3
Myślę, że trzeba prawą stronę sprowadzić do macierzy symetrycznej i potem dopiero uruchomić program, o którym wcześniej wspomniałem.
Pozdrawiam.
Metoda gradientów sprzężonych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków