Macierze podobne - wartości własne
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Macierze podobne - wartości własne
Dwie macierze kwadratowe \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) \(\displaystyle{ n\times n}\) nazywamy macierzami podobnymi, jeśli istnieje taka macierz nieosobliwa \(\displaystyle{ P}\) (też oczywiście \(\displaystyle{ n\times n}\)), że zachodzi związek: \(\displaystyle{ B=P^{-1}AP}\).Pokazać, że macierze podobne mają te same wartości własne.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierze podobne - wartości własne
W sumie dowodzik standardowy i na 1 linijkę.
Może zacznę:
\(\displaystyle{ \det(B-\lambda I)=\det(B-\lambda C^{-1}C)=}\)
Może zacznę:
\(\displaystyle{ \det(B-\lambda I)=\det(B-\lambda C^{-1}C)=}\)
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Macierze podobne - wartości własne
i dalej \(\displaystyle{ =\det(C^{-1}AC-C^{-1} \lambda C)=\det(C^{-1}(A- \lambda I)C)=\det(A- \lambda I)}\) tak dobrze?