Trzeba tutaj pokombinowac z rzędami macierzy?
\(\displaystyle{ x+y-az=1}\)
\(\displaystyle{ x-y+z=0}\)
\(\displaystyle{ 2x+az=2a}\)
Dla jakiego a układ jest sprzeczny
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Dla jakiego a układ jest sprzeczny
wzór na wyznacznik główny
a-współczynniki przy x
b-współczynniki przy y
c-współczynniki przy z
d-wyrazy wolne
\(\displaystyle{ W=a _{1} \cdot b _{2} \cdot c _{3}+a_{2} \cdot b_{3} \cdot c_{1}+a_{3} \cdot b_{1} \cdot c_{2} - a_{3} \cdot b_{2} \cdot c_{1} - a_{2} \cdot b_{1} \cdot c_{3} - a_{1} \cdot b_{3} \cdot c_{2}}\)
I ten wyznacznik musi być równy 0, a Wx, Wy i Wz muszą być różne od 0. We wzorze na Wx wszystkie współczynniki a zastępujesz współczynnikami d, na Wy zamiast b jest d, Wz - zamiast c wstawiasz wartości d.
a-współczynniki przy x
b-współczynniki przy y
c-współczynniki przy z
d-wyrazy wolne
\(\displaystyle{ W=a _{1} \cdot b _{2} \cdot c _{3}+a_{2} \cdot b_{3} \cdot c_{1}+a_{3} \cdot b_{1} \cdot c_{2} - a_{3} \cdot b_{2} \cdot c_{1} - a_{2} \cdot b_{1} \cdot c_{3} - a_{1} \cdot b_{3} \cdot c_{2}}\)
I ten wyznacznik musi być równy 0, a Wx, Wy i Wz muszą być różne od 0. We wzorze na Wx wszystkie współczynniki a zastępujesz współczynnikami d, na Wy zamiast b jest d, Wz - zamiast c wstawiasz wartości d.