Układy Równań Liniowych w zależności od parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dusia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Strzebielino

Układy Równań Liniowych w zależności od parametru

Post autor: dusia6 »

Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu mi jednego zadania:

Zbadaj układ i znajdź rozwiązanie ogólne w zależności od parametru \(\displaystyle{ \lambda}\):

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( 1 + \lambda\right) x_{1} + x_{2} + x_{3} =1 \\
x_{1} + \left( 1 + \lambda\right) x_{2} + x_{3} = \lambda \\
x_{1} + x_{2} + \left( 1 + \lambda\right) x_{3} = \lambda^{2} \end{cases}}\)


Dopiero co zaczęłam studia i nie mam pojęcia jak obliczyć takie zadanie. Podobny przykład pojawił się na kolokwium, a niestety nie przerabialiśmy tego na ćwiczeniach. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Układy Równań Liniowych w zależności od parametru

Post autor: scyth »

Skorzystaj z twierdzenia Kroneckera-Capellego. Na pewno było.
dusia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Strzebielino

Układy Równań Liniowych w zależności od parametru

Post autor: dusia6 »

Mieliśmy tylko eliminacje Gaussa i Cramera. Próbowałam robić to metodą Cramera ale policzenie tego trwa wieki...-- 27 lis 2010, o 20:01 --Czy może mi ktoś wyjaśnić twierdzenie Kroneckera-Capellego na podanym przeze mnie przykładzie?
killer625
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wulka Mała

Układy Równań Liniowych w zależności od parametru

Post autor: killer625 »

Witam,
mam bardzo podobne zadanie na uczelni, czy ktos mogłby wyjasnic jak dokladnie to zrobic

pozdrawiam
ODPOWIEDZ