Witam dzisiaj na kolokwium miałem takie oto zadanie:
Znajdź przeciwobraz punktu \(\displaystyle{ a=(3,3)}\) w przekształceniu liniowym zadanym macierzą \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&0&2\\1&3&-1\end{array}\right]}\)
Zadanie rozwiązałem, niemniej jednak aby dowiedzieć się czy dobrze, muszę poczekać 2 tygodnie. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i skrócić mój czas niewiedzy będę wdzięczny. Zadanie wydaje się łatwe, sposobu rozwiązywania oraz samego wyniku na razie nie podam, jestem ciekaw jak ktoś to rozwiąże. Pozdrawiam
Ukryta treść:
Wyszło mi \(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{c}3-2c\\c\\c\end{array}\right]}\)
Szybki jesteś, dzięki
Właśnie się zastanawiałem, czy dobrze policzyłem, bo na zajęciach jak mieliśmy znaleźć przeciwobraz to podana była zawsze macierz kwadratowa i rozwiązywaliśmy na zasadzie wyznaczenia macierzy odwrotnej, a tutaj nie miałem jak policzyć macierzy odwrotnej więc policzyłem innym sposobem, który na szczęście okazał się prawidłowy.
Dzięki i pozdro