2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: Lbubsazob »

Mam 2 układy równań do rozwiązania przy pomocy macierzy. Mógłby ktoś to sprawdzić? Z góry dzięki.

1) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}-9&6&7&10&3\\-6&4&2&3&2\\-3&2&-11&-15&1\end{array}\right]}\)

2) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}12&9&3&10&13\\4&3&1&2&3\\8&6&2&5&7\end{array}\right]}\)
Moje rozwiązania:    
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: »

Pierwszego w pamięci zrobić nie umiem, ale w drugim wychodzi \(\displaystyle{ x_4=1, x_3=1-4x_2-3x_1}\), a \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) to parametry.

Q.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: Lbubsazob »

Ale jakim cudem wychodzi tam \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3}\)? Zrobiłam to jeszcze raz i doszłam do takiego czegoś:
Ukryta treść:    
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: »

Jak odejmiesz ostatni wiersz dziesięć razy od pierwszego, to otrzymasz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}12&9&3&0&3\\0&0&0&1&1\end{array}\right]}\)
i po podzieleniu pierwszego przez trzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}4&3&1&0&1\\0&0&0&1&1\end{array}\right]}\)
Pierwszy wiersz to równanie:
\(\displaystyle{ 4x_1+3x_2+x_3=1}\), skąd łatwo wyznaczyć np. \(\displaystyle{ x_3}\).

A pierwsze zadanie na pewno jest źle, wystarczy na przykład sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ x_4=0}\) się nie zgadza.

Q.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: alfgordon »

1)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}-9&6&7&10&3\\-6&4&2&3&2\\-3&2&-11&-15&1\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{cccc|c}-3&2&-11&-15&1\\-6&4&2&3&2\\-9&6&7&10&3\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{cccc|c}-3&2&-11&-15&1\\0&0&24&33&0\\0&0&40&55&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{cccc|c}-3&2&-11&-15&1\\0&0&8&11&0\\0&0&8&11&0\end{array}\right] \rightarrow \left[\begin{array}{cccc|c}-3&2&-11&-15&1\\0&0&8&11&0\\0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

2 układy równań macierzowych (do sprawdzenia)

Post autor: Lbubsazob »

Dzięki wielkie, chyba po 3 dniach siedzenia nad tym nareszcie zaczynam to ogarniać.
ODPOWIEDZ