Dla jakiego parametru układ jest układem kramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
?o?-i?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dla jakiego parametru układ jest układem kramera

Post autor: ?o?-i?ek »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x - y - z - t = px \\ -x + y - z - t = py \\ - x - y + z - t = pz \\ -x - y - z + t = pt \end{cases}}\)

Dla jakiego parametru p układ ten będzie układem Cramera
Nie wiem, jak ułożyć z tego macierz... Czy chodzi o to, żeby zmienne z głównej przekątnej rozpisać w sposób \(\displaystyle{ 1-p ; 1-p; 1-p; 1-p;}\) ?? a reszta w tym wypadku jedynki albo minus jedynki

Bardzo proszę naprowadzenie na właściwy trop, Pozdrawiam
ODPOWIEDZ