Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Układ równań

Post autor: izak110 »

Zadanie 1
Dla jakiej wartości parametru M, poniższy układ równanń jest niesprzeczny

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x _{1}- x_{2} + x_{3} =1 \\ x_{1} +2 x_{2} - x_{3}=2 \\ -x _{1}- 2x_{2} + x_{3}=M\end{array}}\)
Zadanie 2
Rozwiązać układ nierówności ( metodą na macierzach) Chodzi mi głownie jak zapisać macierz

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} - x_{1} + x_{2} \le 2 \\ x_{1}+2x _{2} \le 4 \\ x_{2} \ge 2 \end{array}}\)
miodzio1988

Układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Do macierzy i eliminacja Gaussa. Od razu pięknie wychodzi
ODPOWIEDZ