Normy macierzy i wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Heniek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Normy macierzy i wektorów

Post autor: Heniek1991 »

Daną mam macierz \(\displaystyle{ \left|\begin{matrix} 1&0&-i\\
1-i&0& 1+i\right\\
0& i& -i\right\\
1& i& 2+i\right\\ \end{matrix}\right|}\)

Mam za zadanie znaleźć jej normę pierwszą i nieskończoność oraz wektory x,y, takie że \(\displaystyle{ \left| \left|x \right| \right| _{1} = \left| \left|y \right| \right| _{ \infty } = 1}\).
Oraz \(\displaystyle{ \left| \left| Ax\right| \right| _{1} = \left| \left| A\right| \right| _{1}}\) i \(\displaystyle{ \left| \left| Ay\right| \right| _{ \infty} = \left| \left| A\right| \right| _{ \infty }}\)

Jedyny kłopot mam ze znalezieniem wektora y. Więc proszę o pomoc w znalezieniu y.
ODPOWIEDZ