ukłąd z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gelo21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

ukłąd z parametrem

Post autor: gelo21 »

Mam problem z takim zadaniem :
Dany jest układ równań z parametrem \(\displaystyle{ m \in R}\) :\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x _{1}+x _{2}+3x _{3}=4 \\ 5x _{1}+5x _{2}+5x _{3}=9 \\ mx _{1}+3x _{2}-x _{3}=m \\ 3x _{1}+4x _{2}+2x _{3}=5\end{array}}\)
a)Znaleźć jego rozwiązanie i dokonać sprawdzenia dla \(\displaystyle{ m=1.}\)
b)Zbadać rozwiązywalność układu i podać rozwiązania w przypadku, gdy \(\displaystyle{ m \neq 1}\).
ODPOWIEDZ