Mam problem z rozwiązaniem danego zadania.
Mamy układ równań i nie mam pojęcia jak obilyczyć to wzorem np clamera ?
Jestem zielony z tego, a za tydzień mam kolosa ;/
Proszę o pomoc, próbowałem to liczyć ale wychodzą mi dziwne liczby;/
\(\displaystyle{ \begin{cases}5x + 2z=1\\
4x -2y -z=0 \\
x + y +3z=-1\end{cases}}\)
Układ równań (macierz)
Układ równań (macierz)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 15:12 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Układ równań (macierz)
wyszło mi tak:
W=-13
Wx=-9
Wy=-10
Wz=16
Nie wiem czy dobrze policzyłem, jeżeli źle proszę o skorygowanie ...
Następnie podstawiam tak: x=Wx/W, y=Wy/W, z=Wz/W ...
W=-13
Wx=-9
Wy=-10
Wz=16
Nie wiem czy dobrze policzyłem, jeżeli źle proszę o skorygowanie ...
Następnie podstawiam tak: x=Wx/W, y=Wy/W, z=Wz/W ...