Gdy wyznacznik główny = 0 to?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
nelik1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 lis 2004, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Gdy wyznacznik główny = 0 to?

Post autor: nelik1987 »

Witam liczyłem macierz i wyszło mi z Cramera że

wyznacznik główny = 0
wyznacznik x = 0
wyznacznik y = 168
wyznacznik z = -168
wyznacznik t = 168

i co to znaczy przecież np.: y bedzie równy 168 podzielić przez 0 a jak wiadomo przez 0 dzielić nie wolno więc co w tym przypadku?? jaki to jest układ, ma rozwiązania czy nie ma rozwiązań a może jest ich nieskończenie wiele??
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Gdy wyznacznik główny = 0 to?

Post autor: Calasilyar »

nie ma rozwiązań
aby było ich nieskończenie wiele, musiałoby byc: Wx=Wz=Wy=W=0
ODPOWIEDZ