Otóż przy wyliczaniu macierzy odwrotnej wysło mi przy wzorze \(\displaystyle{ A ^{-1} = \frac{1}{detA} * D ^{T}}\)
I wyszło mi w ułamku:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ 3\frac{1}{2} } *\left|\begin{array}{ccc}
-9 \frac{1}{2}, -8 \frac{1}{2} ,10\\
-15, 4 \frac{1}{2}, 8\\
-7, -7, 7
\end{array} \right|}\)
Jak to obliczyć? Da rade to wogóle obliczyć? Byłbym wdzięczny za obliczenie mi tego z wyjaśnieniem.
Problem w macierzach odwrotnych
Problem w macierzach odwrotnych
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 22:24 przez lewka5, łącznie zmieniany 3 razy.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Problem w macierzach odwrotnych
moze tak:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}
a11 & a12 & a13\\
a21 & a22 &a 23\\
a31 & a32 & a 33
\end{array} \right|}\)
left|egin{array}{ccc}
a11 & a12 & a13\
a21 & a22 &a 23\
a31 & a32 & a 33
end{array}
ight|
{ccc} oznacza ilosc kolumn i sposob umieszczania liczb c- srodek, l-lewa , r-prawa
& oddziela kolejne kolumny w wierszu, a rozwiazac to Ci nie pomoge,
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}
a11 & a12 & a13\\
a21 & a22 &a 23\\
a31 & a32 & a 33
\end{array} \right|}\)
left|egin{array}{ccc}
a11 & a12 & a13\
a21 & a22 &a 23\
a31 & a32 & a 33
end{array}
ight|
{ccc} oznacza ilosc kolumn i sposob umieszczania liczb c- srodek, l-lewa , r-prawa
& oddziela kolejne kolumny w wierszu, a rozwiazac to Ci nie pomoge,
Problem w macierzach odwrotnych
czy nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie czy da radę to zrobić i jak?