Badanie inwersji w permutacji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Badanie inwersji w permutacji

Post autor: izak110 »

Witam
Prosił bym o wytłumaczenie jak obliczyć liczbę inwersji w permutacji, ponieważ już m się to miesza:(

np. gdzy mamy taki ciąg: 4,3,2,5,1 to według mnie liczba inwersji= 3(bo 4 stoi przed3,2,1)+(bo 3 stoi za 4 i przed 2,1)+1(bo 5 stoi przed 1)+4(bo 1 stoi za 4,3,2,5)=14
Wiem jednak, że jest to źle.
Prosiłbym o pomoc:)
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

Badanie inwersji w permutacji

Post autor: shvedeq »

izak110 pisze:(bo 4 stoi przed3,2,1)+(bo 3 stoi za 4 i przed 2,1)+1(bo 5 stoi przed 1)+4(bo 1 stoi za 4,3,2,5)=14
Jest źle bo niektóre przestawienia liczyłeś podwójnie (które?)
Liczba przestawień jest równa 5 (bo 4 stoi przed 5 + 3 przed 2+3 przed 1 +2 przed 1+5 przed 1)
jackie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 4 gru 2011, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 40 razy

Badanie inwersji w permutacji

Post autor: jackie »

Ja bym do tamtego przykładu dodała jeszcze ze 4 tez jest przed 1, skoro działa to ze 3 jest przed 2, to tak samo mogłoby ze 4 jest przed 2 i 4 jest przed 3.. Domyślam się, że to jest źle, więc..
Powie ktoś jaśniej jaki jest schemat?
ODPOWIEDZ