macierze w równaniach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
katrina3009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 21 lip 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta

macierze w równaniach

Post autor: katrina3009 »

proszę o pomoc w zadaniu z rozwiązaniem równania macierzowego:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-3\\2&-2\\3&-1\end{bmatrix} ^{T}}\)*\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1\\-1&1\\1&0\end{bmatrix}- 2*(\begin{bmatrix} -2&4\\-1&2\end{bmatrix} ^{2} +X) = (X ^{T}+I ^{2}) ^{T}}\)

wyszło mi, choć nie wiem czy dobrze że ta macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-3\\2&-2\\3&-1\end{bmatrix} ^{T}}\)*\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1\\-1&1\\1&0\end{bmatrix}}\) jest równa \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\1&1\end{bmatrix}}\)
tylko co dalej?
ODPOWIEDZ