Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Post autor: Urielek »

Witam, męczę się z zadaniem:
Wykazać, ze jeżeli w \(\displaystyle{ R^{3}}\) wektory \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) są liniowe niezależne, to rónież wektory:
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2}, x_{1} + x_{3}, x_{2} + x_{3}}\) sa liniowo niezależne. Może ktos mi udzielic wskazówki jak rozwiązywać takie zadania?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 16:15 przez Urielek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Post autor: Nakahed90 »

A kiedy wektory są LNZ?
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Post autor: Urielek »

No gdy w ciele K wszystkie skalary są równe zero
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Post autor: Nakahed90 »

Czyli masz, że \(\displaystyle{ ax_{1}+bx_{2}+bx_{3}=0 \iff a=b=c=0}\) I teraz weź sobie skalary d,e oraz f i rozwiąż
\(\displaystyle{ d(x_{1} + x_{2})+e( x_{1} + x_{3})+f( x_{2} + x_{3})=0}\)
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Wykazanie ze jezeli wektory sa niezalezny to ich sumy tez.

Post autor: Urielek »

Aha dzięki chyba to zrozumialem
ODPOWIEDZ