Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ac3ZOr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 lis 2010, o 14:00
Płeć: Mężczyzna

Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow.

Post autor: ac3ZOr »

Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow i rozwiazac gdy rozwiazanie istnieje.

\(\displaystyle{ x + 4y +3z = 7}\)
\(\displaystyle{ 2x -y +6z = b}\)
\(\displaystyle{ 2x +8y +az = 15}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow.

Post autor: sushi »

policz wyznaczniki \(\displaystyle{ W}\) , \(\displaystyle{ W_x}\), \(\displaystyle{ W_y}\) ; \(\displaystyle{ W_z}\)

jezeli \(\displaystyle{ W \neq 0}\) jedno rozwiazanie

jezeli \(\displaystyle{ W=W_x=W_y=W_z=0}\) nieskonczenie wiele
ac3ZOr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 lis 2010, o 14:00
Płeć: Mężczyzna

Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow.

Post autor: ac3ZOr »

Moglby ktos zapisac mi ten uklad rownan w postaci macierzy bo nie mam pojecia jak to zapisac(bo z tego co wiem zeby obliczyc wyznacznik musze wlasnie tak to zapisac). Z gory dzieki
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zbadac rozwiazalnosc ukladu w zaleznosci od parametrow.

Post autor: sushi »

to otworz zeszyt i zobacz jak sie na ćwiczeniach pisało lub zajrzyj na google i sprawdz, a nie na gotowe czekasz

spisujesz te liczby liczby co stoja przy niewiadomych
ODPOWIEDZ