Rozwiązania bazowe i ogólne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Rozwiązania bazowe i ogólne

Post autor: izak110 »

Mam problem. Mianowicie nie do końca rozumiem na czym polega rozwiązanie bazowe i ogólne. Wiem, że w rozwiązaniu bazowym za zmienne swobodne(niebazowe) podstawiamy 0 ale np. jeżeli x i y są zmiennymi bazowymi a z i u swobodnymi to jednocześnie za z i u podstawiamy 0 czy może będą trzy rozwiązania bazowe mianowicie
1)ze tylko z=0
2)ze tylko u=0
3)z=0, u=0

A co chodzi o rozwiązania ogólne to porostu za któraś zmienną podstawiamy np.a i wtedy rozwiązujemy równania??

Prosił bym o rozjaśnieni mi obu tych zagadnień.

Może np. na jakiejś przykładowej macierzy

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&0&1&3\\0&1&1&0&5\end{array}\right]}\)

I polecenie jest aby wyznaczyć wszystkie rozwiązania bazowe oraz dwa różne rozwiązania ogólne.
ODPOWIEDZ