Zadanie z trójkątem :/

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
4mind
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2006, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow

Zadanie z trójkątem :/

Post autor: 4mind »

Witam

Mam zadanie o takiej treści:
Dany jest trójkąt ABC w którym A = (-3,2) , C = (2,5). Znajdź równanie prostej zawierającej bok AC tego trójkąta.

Wie ktoś może jak je rozwiązać ?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Zadanie z trójkątem :/

Post autor: Uzo »

skorzystaj ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty :
\(\displaystyle{ y=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}(x-x_{1})+y_{1}}\)

tylko podstawić
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Zadanie z trójkątem :/

Post autor: Calasilyar »

albo, bez zapamiętywania wzoru:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}y_{1}=ax_{1}+b\\y_{2}=ax_{2}+b\end{array}}\)
wychodzi a i b, które podstawiasz do \(\displaystyle{ y=ax+b}\) i masz
ODPOWIEDZ