Siemka jak zrobic
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} (-1) ^{n} \cdot n}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{4} \sum_{n=1}^{4} (n+k)}\)
dzieki za odp
Działania z sigmu jak zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
Działania z sigmu jak zrobić?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} (-1)^n\cdot n = (-1)^1\cdot 1 + (-1)^2\cdot 2 + ... + (-1)^{10}\cdot 10}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{4} \sum_{n=1}^{4} (n+k) = \sum_{k=2}^{4} \Big[ (1+k) + (2+k) + (3+k) + (4+k) \Big] = \Big( (1+2)+(2+2)+(3+2)+(4+2)\Big) + \Big( (1+3)+(2+3)+(3+3)+(4+3)\Big) + \Big( (1+4)+(2+4)+(3+4)+(4+4)\Big)}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{4} \sum_{n=1}^{4} (n+k) = \sum_{k=2}^{4} \Big[ (1+k) + (2+k) + (3+k) + (4+k) \Big] = \Big( (1+2)+(2+2)+(3+2)+(4+2)\Big) + \Big( (1+3)+(2+3)+(3+3)+(4+3)\Big) + \Big( (1+4)+(2+4)+(3+4)+(4+4)\Big)}\)
Działania z sigmu jak zrobić?
Jak coś takiego\(\displaystyle{ 5 x ^{2}+6 x^{4}+7 x^{6}+…+29 x^{50}}\) zapisać za pomocą podwójnej sumy sigma?