Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
AMD_20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 paź 2006, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

Wyznacznik macierzy

Post autor: AMD_20 »

Posługując się wyznacznikami macierzy głównej i macierzy pomocniczych rostrzygnij (bez rozwiązywania !) ile rozwiązań mają następujące układy równań :a) \(\displaystyle{ x+ 2y=8, 2x-3y=2}\); b)\(\displaystyle{ x- 2y=3, -2x+4y=-6}\).
kuzio87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: kuzio87 »

a)
1 2 - to macierz A 8 - to macierz B
2 -3 2

W= -7
Wx=-24-16=-40
Wy=2-16=-14

no to wiadomo że 1 rozwiązanie, postać jego to: x=Wx/W; y=Wy/W

reszta analogicznie
ODPOWIEDZ