Wektory swobodne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Marysia2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 mar 2010, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Wektory swobodne

Post autor: Marysia2010 »

Mam dane dwa wektory swobodne \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\), które spełniają zależności:

\(\displaystyle{ |\vec{a}|\cdot|\vec{b}|=u^{2}}\)

oraz

\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=0}\) (il. skalarny)

wyznacz \(\displaystyle{ \vec{a}+\vec{b}}\)

Skoro iloczyn skalarny = 0 to na pewno są to wektory prostopadłe czyli \(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=absin=u^{2}sin}\)

II przypadek
przy tych samych założeniach mam jednocześnie wyznaczyć \(\displaystyle{ \vec{a}+\vec{b}}\) ale wtedy gdy il. wektorowy a i b =0

proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 14:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ort.
ODPOWIEDZ