Operacje elementarne macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
chris91r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Operacje elementarne macierzy.

Post autor: chris91r »

Mam pewien problem z operacjami elementarnymi. Mamy daną macierz A:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&2\\3&0&1&-2\\1&-1&4&3\\2&2&-1&1\end{array}\right]}\)
Stosując rozwinięcie Laplace'a łatwo obliczyłem, że \(\displaystyle{ det(A)=-55}\). Chciałem jednak zastosować kilka operacji dodawania/odejmowania wierszy aby w drugiej kolumnie uzyskać same zera, z wyjątkiem pierwszego elementu tej kolumny. Wykonałem następujące czynności:

\(\displaystyle{ w_{3}=2w_{3}+w_{4}}\)
\(\displaystyle{ w_{4}=w_{4}-2w_{1}}\)

otrzymałem macierz B:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&2\\3&0&1&-2\\4&0&7&7\\-2&0&-7&-3\end{array}\right]}\). Teraz mogę obliczyć \(\displaystyle{ det(B)}\) względem drugiej kolumny
Wyznacznik macierzy A powinien być równy wyznacznikowi macierzy B (zastosowałem rozwinięcie Laplace'a względem drugiej kolumny macierzy B). Jednak \(\displaystyle{ det(B)=-110}\).

Moje pytanie brzmi, gdzie jest błąd? Czy operacje elementarne, które zastosowałem są poprawne? Jest jakaś ogólna zasada dodawania/odejmowania kolumn między sobą? Bardzo proszę o pomoc :P
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Operacje elementarne macierzy.

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ w_{3}=2w_{3}+w_{4}}\)
Czyli mnożysz wiersz przez \(\displaystyle{ 2}\). A przemnożenie wiersza przez daną liczbę, wiesz czym skutkuje Możesz dodawać i odejmować krotności innych wierszy/kolumn, ale ich samych nie wymnażaj.



Pozdrawiam.
chris91r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Operacje elementarne macierzy.

Post autor: chris91r »

Tak, teraz wszystko się zgadza Dzięki wielkie, pozdrawiam!
ODPOWIEDZ