Izometrie afiniczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Izometrie afiniczne

Post autor: xiikzodz »

Przekształcenie \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\to\mathbb{R}^2}\) nazwiemy izometrią, gdy \(\displaystyle{ \|f(x)-f(y)\|=|x-y|}\).

Rozstrzygnąć, czy wszystkie izometrie \(\displaystyle{ \mathbb{R}\to\mathbb{R}^2}\) są przekształceniami afinicznymi (t.j. czy \(\displaystyle{ g(x)=f(x)-f(0)}\) jest przekształceniem liniowym) przy założeniu, że
  1. \(\displaystyle{ \|(x,y)\|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
  2. \(\displaystyle{ \|(x,y)\|=|x|+|y|}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Izometrie afiniczne

Post autor: max »

A.:    
B.:    
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Izometrie afiniczne

Post autor: xiikzodz »

Można też wykazać, że izometria "na" jest afiniczna, jak również każda izometria w przestrzeń z normą ściśle wypukłą (to jest taką, że dla niewspółliniowych trzech punktów nierówność trójkąta jest ostra). Jeśli natomiast norma nie jest ściśle wypukła, to można skonstruować izometrie nieafiniczne poodobnie do przykładu powyżej.
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Izometrie afiniczne

Post autor: Ein »

xiikzodz pisze:Można też wykazać, że izometria "na" jest afiniczna
ODPOWIEDZ