Udowodnić, że zbiór jest przestrzenią liniową

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 4 lis 2010, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Udowodnić, że zbiór jest przestrzenią liniową

Post autor: maciej91 »

Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie dowolnym zbiorem a \(\displaystyle{ V}\) rodziną jego wszystkich podzbiorów.
Zdefiniujmy dodawanie podzbiorów wzorem \(\displaystyle{ A \oplus B = (A \cup B)\(A \cap B)}\) i mnożenie \(\displaystyle{ 0 \odot A = \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ 1 \odot A = A}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ V}\) z tak określonym dodawaniem i mnożeniem przez skalary jest przestrzenią liniową nad ciałem \(\displaystyle{ Z_{2}}\).
(\(\displaystyle{ \emptyset}\) oznacza zbór pusty, który jest podzbiorem w każdym zbiorze.)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Udowodnić, że zbiór jest przestrzenią liniową

Post autor: »

Z którym warunkiem w definicji przestrzeni liniowej masz problem?

Q.
ODPOWIEDZ