podprzestrzenie wektorowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
margolcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lut 2008, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: daleka
Podziękował: 1 raz

podprzestrzenie wektorowe

Post autor: margolcia »

Zweryfikować (dowód/kontrprzykład) prawdziwość następującego twierdzenia: jeżeli \(\displaystyle{ U_{1}, U_{2} i W}\) są podprzestrzeniami V takimi, że\(\displaystyle{ U_{1} + W = U_{2} + W,
to U_{1} = U_{2}.}\)

Zweryfikować (dowód/kontrprzykład) prawdziwość następującego twierdzenia: jeżeli \(\displaystyle{ U_{1}, U_{2} i W}\) są podprzestrzeniami V takimi, że\(\displaystyle{ V = U_{1}suma prosta W = U_{2} suma prosta W,
to U_{1} = U_{2}.}\)


Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ