Obraz i przeciwobraz punktu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DavidUE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 paź 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Obraz i przeciwobraz punktu

Post autor: DavidUE »

Otóż mam dwa zadania:

1)Znajdź obraz punktu \(\displaystyle{ a=(3,1,1)}\) w przekształceniu liniowym zadanym macierzą \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\3&-3&6\end{array}\right]}\)

2) Znajdź przeciwobraz punktu \(\displaystyle{ b=(2,0,1)}\) w przekształceniu liniowym zadanym macierzą \(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&-1&-1\\1&4&2\\3&7&3\end{array}\right]}\)

Czym się różni pierwsze zadanie od drugiego i jak je obliczyć?:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obraz i przeciwobraz punktu

Post autor: »

1)
Aby znaleźć obraz podanego punktu należy obliczyć:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\3&-3&6\end{array}\right] \cdot
\left[\begin{array}{c}3\\ 1\\ 1\end{array}\right]}\)


2)
Aby znaleźć przeciwobraz podanego punktu należy znaleźć wszystkie punkty \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) takie, że:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-1&-1\\1&4&2\\3&7&3\end{array}\right]\cdot
\left[\begin{array}{c}x\\ y\\ z\end{array}\right] =
\left[\begin{array}{c}2\\ 0\\ 1\end{array}\right]}\)


Q.
ODPOWIEDZ