Wektor jednostkowy prostopadły do danych wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
gibarian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2010, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wektor jednostkowy prostopadły do danych wektorów

Post autor: gibarian »

Dane są wektory:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\1\\2\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\2\\1\end{array}\right]}\)

Znaleźć:
a) wektor jednostkowy prostopadły do pierwszego z podanych wektorów i leżący w płaszczyźnie wyznaczonej przez podane wektory
b) wszystkie wektory jednostkowe prostopadłe do obu podanych wektorów.

Domyślam się, że zadanie jest trywialne lecz nie wiem od czego zacząć, proszę o wskazówki.
ODPOWIEDZ