układ równań - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Marysia2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 mar 2010, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

układ równań - macierze

Post autor: Marysia2010 »

Mam zbadać rozwiązalność układu w zalezności od parametru a?
\(\displaystyle{ A\cdot x=b}\)

gdzie
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&a&a\\-1&2&a\\3&1&4\end{bmatrix}}\)

X=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{bmatrix}}\)

b=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a\\1\\1\end{bmatrix}}\) ?

Wyznaczyłam wyznacznik macierzy A który jest równaniem kwadratowym ale jego delta ma wartość ujemną czyli równanie nie ma rozwiązania!!! W związku z tym co mam dalej zrobić czy może rozpatrywać macierz rzedu 2x2????
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

układ równań - macierze

Post autor: Mariusz M »

Marysia2010,
Z tego wynika że \(\displaystyle{ \forall{a \in {R}}\exists{!x} \ Ax=b}\)
Marysia2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 mar 2010, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

układ równań - macierze

Post autor: Marysia2010 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ