Podprzestrzeń przestrzeni R4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
paaulla22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 lis 2010, o 12:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Podprzestrzeń przestrzeni R4

Post autor: paaulla22 »

Sprawdzić czy \(\displaystyle{ V=\{(x,y,z,t): -2x+y=0, y+t=0, x,y,z,t \in \mathbb{R}\}}\) jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ R^4}\)?

Rozwiązałam do poziomu że \(\displaystyle{ \alpha y+ \alpha t= \alpha (y+t)=0}\)
i nie wiem co dalej. Mógłby ktoś wytłumaczyć ?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 19:41 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Brakowało głównie klamer [latex][/latex] - pamiętaj o nich.
ODPOWIEDZ