geomtria

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

geomtria

Post autor: michall »

przepraszam nbardzo ze tutaj wstawiam ten temat ale niewiem poprostu gdzie mam problem z trzema zadaniami jakbym mugl poprosic o ich zapytanie i pelne obliczenia ok podaje 1:


pole kwadratu jest rowne 144cm kwadratowe. jego obwod wynosi:

zadanie 2:

przyspostokatne trojkata prostokatnego sa rowne 4dm i 0,3m pole tego trojkata jest rowne:

i niewiem ile

zadanie 3
pole trojkata wynosi 13:23cm kwadratowe a jeden jego bok ma 4,2cm dlugosci jedna z wysokosci tego trojkata jest rowna::

i niewiem ile bardzo prosze o jeszcze dzisiajszą odpowiedz:( dzisiaj jest 16 11 2006 a ja potrzebuje na 17 11 2006 CZEKAM
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

geomtria

Post autor: wb »

1)
Pole kwadratu to a�=144, więc a=√144=12.
Obwód zatem to 4a=4*12=48.

[ Dodano: 16 Listopad 2006, 20:26 ]
2) W trójkącie prostokątnym przyprostokątne można traktować: jedną jako podstawę, drugą jako wysokość, więc pole wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot h=\frac{1}{2}\cdot 4\cdot 3=6 [dm^2]}\)

[ Dodano: 16 Listopad 2006, 20:30 ]
3)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}a\cdot h \\ 13,23=\frac{1}{2}\cdot 4,2\cdot h /\cdot 2 \\ 4,2\cdot h=26,46 /:4,2 \\ h=6,3}\)
ODPOWIEDZ