Rząd macierzy i układ Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kris19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2010, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław

Rząd macierzy i układ Cramera

Post autor: kris19 »

1. Wyznaczyć rząd macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1 &1 &1& 1\\
2& 2& 3 &-1
\\ 0 &0& 1& -3\\
3& 3& 5& -5\end{vmatrix}}\)


2. Dla jakich wartości m należącego do R, układ równań jest układem Cramera?
\(\displaystyle{ \begin{cases} px+3y+pz=0\\
-px+2z=3\\
x+2y+pz=p \end{cases}}\)


Z góry dzięki za pomoc bo zupełnie nie mogę sobie z tym poradzić w tym drugim wychodzi mi delta mniejsza od 0. Pomóżcie
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 10:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ