Mam znaleźć macierz odwrotną do
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{1- \beta^{2}}} \begin{bmatrix} 1&- \beta \\- \beta &1\end{bmatrix}}\)
warunek
-1<\(\displaystyle{ \beta}\)<1
metodę znam, ale nie wiem co z tym warunkiem, jak ma wyglądać ta przemnożona macierz
macierz odwrotna
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
macierz odwrotna
Ten warunek jest tylko po to aby nie wejść w liczby zespolone
a odwrócić macierz możesz korzystając z wyznaczników
(transpozycja macierzy dopełnień pomnożona przez odwrotność
wyznacznika )
albo metodą eliminacji
(dołączasz macierz jednostkową i wykonując te same operacje na obu macierzach
sprowadzasz daną macierz do macierzy jednostkowej)
a odwrócić macierz możesz korzystając z wyznaczników
(transpozycja macierzy dopełnień pomnożona przez odwrotność
wyznacznika )
albo metodą eliminacji
(dołączasz macierz jednostkową i wykonując te same operacje na obu macierzach
sprowadzasz daną macierz do macierzy jednostkowej)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 86 razy
macierz odwrotna
no do tego momentu właśnie wiem
otrzymuję coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) \(\displaystyle{ \frac{- \beta }{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) |1 0
\(\displaystyle{ \frac{- \beta }{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) |0 1
obliczeniowo nie widzę jak to dalej przekształcić
otrzymuję coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) \(\displaystyle{ \frac{- \beta }{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) |1 0
\(\displaystyle{ \frac{- \beta }{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{(1- \beta^{2})} }}\) |0 1
obliczeniowo nie widzę jak to dalej przekształcić
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
macierz odwrotna
Mnożysz pierwszy wiersz przez \(\displaystyle{ \beta}\)
i dodajesz do drugiego wiersza
Mnożysz pierwszy wiersz przez \(\displaystyle{ \frac{1}{\beta}}\)
Mnożysz pierwszy wiersz przez \(\displaystyle{ 1-\beta^2}\)
Mnożysz drugi wiersz przez \(\displaystyle{ \beta}\)
i dodajesz
i dodajesz do drugiego wiersza
Mnożysz pierwszy wiersz przez \(\displaystyle{ \frac{1}{\beta}}\)
Mnożysz pierwszy wiersz przez \(\displaystyle{ 1-\beta^2}\)
Mnożysz drugi wiersz przez \(\displaystyle{ \beta}\)
i dodajesz