Macierze - zabadać i znaleźć wszystkie rozwiązania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Stonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 2 sty 2008, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Macierze - zabadać i znaleźć wszystkie rozwiązania

Post autor: Stonek »

Witam,

Robiłem właśnie zadania z macierzy i z większością się uporałem.
Niestety, ale dwóch przykładów niezbyt wiedziałem jak zrobić, dlatego byłbym wdzięczny za pomoc.

Zad.
Zbadaj ilość rozwiązań i znajdź wszystkie rozwiązania układów równań (oczywiście rozwiązując macierzami)

a)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} + 4x _{2} - 2x_{3} = -a \\ 3x _{1} + 5x _{2} - ax_{3} = 3 \\ ax _{1} + 3x _{2} + x_{3} = a \end{cases}}\)

b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3-2a)x _{1} + (2-a)x _{2} + x_{3} = a \\ (2-a)x _{1} + (2-a)x _{2} + x_{3} = 1 \\ x _{1} + x _{2} + (2-a)x_{3} = 1 \end{cases}}\)

w zależności od parametru \(\displaystyle{ a \in R}\)
ODPOWIEDZ