właściwości macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

właściwości macierzy

Post autor: Tillo »

Proszę o pomoc w tych dowodach
Uzasadnić, że iloczyn:
a) macierzy diagonalnych tego samego stopnia jest macierzą diagonalną.
b) macierzy trójkątnych dolnych tego samego stopnia jest macierzą trójkątną dolną

Oczywiście potrafię to zrobić dla konkretnego stopnia ale nie wiem jak uzasadnić dla ogólnego przypadku.
Z góry dzięki za pomoc
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

właściwości macierzy

Post autor: shvedeq »

\(\displaystyle{ (AB)^i_j=A^i_k+b^k_j}\)
W macierzach diagonalnych niezerowe są tylko wyrazy na przekątnej. W naszym przypadku niezerowy element iloczynu otrzymamy gdy \(\displaystyle{ i=k \wedge k=j}\) czyli wtedy gdy \(\displaystyle{ i=j}\) a to oznacza że \(\displaystyle{ AB}\) jest diagonalna. Spróbuj zrobić podobnie dla macierzy trójkatnych.
ODPOWIEDZ