W przestrzeni wielomianów stopnia co nawyżej drugiego, wyznaczyć współrzędne wektora
\(\displaystyle{ g(x) = x^{2} - x +1}\) w bazie \(\displaystyle{ \{f _{1}, f_{2}, f_{3} \}}\) gdy: \(\displaystyle{ f_{1} (x) = x^{2} -x + 3, f_{2} (x) = x^{2} +3x, f_{3} (x) = 2x -1}\)
współrzędne wekotra
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
współrzędne wekotra
Współrzędne a, b, c wektora g(x) w tej bazie można wyznaczyć z równości
\(\displaystyle{ x^{2} - x +1 =a(x^{2} -x + 3)+b(x^{2} +3x)+c(2x -1).}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - x +1 =a(x^{2} -x + 3)+b(x^{2} +3x)+c(2x -1).}\)