wyrażenie i liczby zespolone

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zielonyGDA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

wyrażenie i liczby zespolone

Post autor: zielonyGDA »

\(\displaystyle{ x _{n+2} -5x _{n+1} +6x _{n}=0, x _{0}=0,x _{1}=1}\)
ile wynosi \(\displaystyle{ x_{n}}\) ?

i drugie zadanko:
\(\displaystyle{ (1-i)^{10}}\)
rozwiązałem to tak:
\(\displaystyle{ ((1-i)_{2})^{5} \Rightarrow
(1-2i+i_{2})^{5} \Rightarrow
(2i)^{5} \Rightarrow
32i}\)

jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2010, o 21:44 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wyrażenie i liczby zespolone

Post autor: Afish »

Czy mi się wydaje, czy w drugim powinno być \(\displaystyle{ (-2i)^5}\) ?
zielonyGDA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 22 sty 2009, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

wyrażenie i liczby zespolone

Post autor: zielonyGDA »

Hmmm, możliwe.-- 30 paź 2010, o 18:58 --No wiec?
ODPOWIEDZ