Wymiar i baza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lolek271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znikąd
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 6 razy

Wymiar i baza

Post autor: Lolek271 »

Witam, mam problem.

Zadanie: Wykazać, że wektory \(\displaystyle{ v=[1,0,0], w=[2,1,0], u=[3,2,4], t=[4,2,0]}\) tworzą bazę w \(\displaystyle{ R^{3}}\) Zasadniczo wiem, jak się robi takie zadania, ale gubię się, jeśli liczba wektorów jest różna od przestrzeni. Jest jakaś recepta na to?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Wymiar i baza

Post autor: acmilan »

Sprawdzasz, czy wśród tych czterech wektórów są trzy liniowo niezależne (ustawiasz je w wierszach macierzy i przeprowadzasz operacje elementarne).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wymiar i baza

Post autor: »

Lolek271 pisze:Wykazać, że wektory \(\displaystyle{ v=[1,0,0], w=[2,1,0], u=[3,2,4], t=[4,2,0]}\) tworzą bazę w \(\displaystyle{ R^{3}}\)
Ale to nieprawda - każda baza \(\displaystyle{ \matbb{R} ^3}\) liczy trzy elementy, więc ten układ wektorów nie może być bazą. Jest natomiast prawdą, że te cztery wektory rozpinają przestrzeń \(\displaystyle{ \matbb{R} ^3}\).

Q.
ODPOWIEDZ