Mnożenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ejtysopel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 9 sty 2009, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 1 raz

Mnożenie macierzy

Post autor: ejtysopel »

mam takie zadanie podać kilka (trzy) przykłady macierzy kwadratowych które spełniają warunki
\(\displaystyle{ AB\neq BA}\)
\(\displaystyle{ AB=0 A\neq 0 B\neq 0}\)
\(\displaystyle{ A^{2}=0 A\neq 0}\)
nie wiem jak się za to zabrac
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

Mnożenie macierzy

Post autor: shvedeq »

Te trzy warunki mają być spełnione jedznocześni, czy do każdego podać przykłady?
ejtysopel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 9 sty 2009, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 1 raz

Mnożenie macierzy

Post autor: ejtysopel »

do każdego przykład ale juz sobie poradziłem zrobiłem to na macierzy o nieznanych elementach wykonałem działania i wyznaczyłem elementy
pozdrawiam
daniellew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2012, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Mnożenie macierzy

Post autor: daniellew »

Mam to samo zadanie i nie wiem jak wyznaczyć te macierze
Bo na pewno nie chodzi o to żeby je zgadywać
wojtert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2012, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi
Podziękował: 6 razy

Mnożenie macierzy

Post autor: wojtert »

Czy mógłby ktoś (albo przynajmniej powiedzieć jak zrobić) to:
\(\displaystyle{ AB=0 \\ gdzie \\ A\neq 0 B\neq 0}\)
Wychodzi mi 4 równania z 8 niewiadomymi...
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 105 razy
Pomógł: 41 razy

Mnożenie macierzy

Post autor: Arytmetyk »

daniellew pisze:Mam to samo zadanie i nie wiem jak wyznaczyć te macierze
Bo na pewno nie chodzi o to żeby je zgadywać
Dla większości z tych przykładów wystarczy wziąć jakąś pierwsza lepszą macierz i jest duże prawdopodobieństwo, że akurat będzie to dobry kontrprzykład.

Wojter:

sprawdź np.

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}0&2\\0&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}0&1\\0&0\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ