rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

rząd macierzy

Post autor: natalicz »

A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&-1\\2&1&0&0\\3&2&0&-1\\-1&0&1&1\end{bmatrix}}\)

I mam pytanie jakie po kolei robic operacje elementarne?
Bo niestety wlansie slabo widze jakie oprecaje elemntarne wykonywac;/
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

rząd macierzy

Post autor: exupery »

spróbuj doprowadzić do postaci schodkowej
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

rząd macierzy

Post autor: natalicz »

czyli do glownej przekatnej tak? i zeby u gory zera?;)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

rząd macierzy

Post autor: Mariusz M »

natalicz pisze:A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&-1\\2&1&0&0\\3&2&0&-1\\-1&0&1&1\end{bmatrix}}\)

I mam pytanie jakie po kolei robic operacje elementarne?
Bo niestety wlansie slabo widze jakie oprecaje elemntarne wykonywac;/

Najwygodniej to będzie zliczać ilość liniowo niezależnych kolumn/wierszy

\(\displaystyle{ r\begin{bmatrix} 1&1&0&-1\\2&1&0&0\\3&2&0&-1\\-1&0&1&1\end{bmatrix}\\=1+r\begin{bmatrix} 1&1&-1\\2&1&0\\3&2&-1\end{bmatrix}\\=1+r\begin{bmatrix} -1&1&-1\\0&1&0\\-1&2&-1\end{bmatrix}\\=2+r \begin{bmatrix} -1&-1 \\ -1&-1 \end{bmatrix}\\=2+r \begin{bmatrix} 0&-1 \\ 0&-1 \end{bmatrix}\\=2+r \begin{bmatrix} -1 \\ -1 \end{bmatrix}=3}\)
ODPOWIEDZ