( \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&1&-2\\1&2&1\\-1&0&1\end{bmatrix}}\) cdot X + \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&2\\3&-2\\-3&0\end{array}\right]}\)) ^{T}= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&4\\1&2&-2\end{array}\right]}\)
Z góry przepraszam za to "cdot X " tam ma być "razy" X próbowałam to ustawić no ale nie pokazało się nie wiem dlaczego. Z tą potęgą też jest coś nie tak... Mam nadzieje, ze nie będzie to bardzo przeszkadzało w rozwiązaniu zadania i ktoś mi pomoże.
Rozwiązać równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązać równanie macierzowe
Ja bym zrobił to tak:
Masz w tym momencie następujące macierze A,B,C i poszukiwaną X:
(A * X + B)^T=C
(A * X + B) = C^T
A * X + B = C^T
A * X = C^T-B
X= A^(-1) * (C^T-B)
Masz w tym momencie następujące macierze A,B,C i poszukiwaną X:
(A * X + B)^T=C
(A * X + B) = C^T
A * X + B = C^T
A * X = C^T-B
X= A^(-1) * (C^T-B)