Równanie z parametrem III.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lolitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie z parametrem III.

Post autor: Lolitka »

3. Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia się prostych danych równaniami
\(\displaystyle{ x-y = m^{2} +2m
i
x+y= m^{2}-4}\)

należy do prostokąta o wierzchołkach w punktach A=(0,-4), B=(10,-4), C=(10,1), D=(0,1)?
borodziejciesla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Równanie z parametrem III.

Post autor: borodziejciesla »

Dodaj stronami a otrzymasz \(\displaystyle{ x = m^{2}+m-2}\), i rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ 0 \le m^{2}+m-2 \le 10}\). Analogicznie robisz z y.
ODPOWIEDZ